Blending photos width fabrics      
  Zsuzska oldala: fotó nyomtataás szövetre  
     
       
 
  Főoldal: www.quilting.hu   Quilt technikák kezdő oldalára  
   
  quil_matek   Textil tál készítése  
 
   
       

 

 

 

Itt szeretném bemutatni, hogyan nyomtatok képeket textiliára. Ezzel a módszerrel készülhetnek pl. "Memory quilt"-ek, cimkék és még sok sok más. Nem kell hozzá egyéb, mint Bubble Jet Set2000 folyadék és egy kis freezer papir, titntasugaras nyomtató, idő, kedv és jó képek.....

A felhasználásra kerülő textilt beavattam, kimostam, hogy szennyeződések, foltok ne maradjanak benne.(Pl. timsóval kezelve megszabadítjuk a textilt a gyártás során keletkezett szennyeződésektől)

 
     
 
         
 

Mindenek előtt avval kezdem, hogy textil anyagot, - az én esetemben egyszerű 100% pamut lepedővásznat,- kicsit nagyobbra, mint A/4 méret feldarabolom. Majd egy kis lapos tálcába kiöntök egy kis előkezelő folyadékot és a lepedődarabokat ebben pár percig áztatom. Majd jól kicsavarom és a maradék folyadékot visszaöntöm, ami újra felhasználható.

 

 
         
     
         
  Így nedvesen kivasalom egészen addig, amíg a lepedődarab meg nem szárad. Amint száraz lesz, kissé kikeményedik, talán látszik valamennyire a jobb oldali képen.  
         
   

Ez egy nagyon jól sikerült makrófotó egy kis cérnaszálról.

Ahhoz képest, hogy milyen pici igen nagy bosszúságot tud okozni.

Mielőtt majd az előkezelt anyagunkat a nyomtatóba tesszük mindenképpen győzödjünk meg róla, hogy nem maradtak rajta ilyenek.

Ugyanis a nyomtatás után ezek persze leesnek és alatta lévő rész fehér marad, mert nem tudja befogni a festék.

 

 
         
     
       
     
         
 

Ezt a "freezer papirt", amit egyébként külföldön egyszerűen konyhai zsírpapirnak használnak, kapható tekercsben, ill. A/4 -A/3 lapokban kiszerelve is. Az egyik fele fényes és a vasaláskor ráragad a textil, amit később minden gond nélkül le tudunk húzni róla. (Megjegyzem, pl. az applikációk készítésénél is nagy hasznát veheti egy foltvarró!)

Minden előkezelt textilre vasalok egy ilyen papirt. (Ezt illusztrálja a bal oldali kép.) Most még kicsit nagyobbra vágom és vasalás után szabom a pontos méretre. Ez a réteg azért kell, hogy adjon egy megfelelő erős tartást a lepedőnek ahhoz , hogy a nyomtató gond nélkül tudjon dolgozni vele. A széleken gondosan levasalom, nehogy felgyűrje a textilt..

 

 
         
    Ha a két réteget sikerült egyesíteni, utána levágom pontosan A/4 méretre, ugyanis az én nyomtatóm, csak ebben a méretben tud nyomtatni. ( illetve a legoptimálisabb kihasználás érdekében - ha már nekiláttam- célszerűbb egyszerre többet kinyomtatni.)  
         
     
       
   

A baloldali képen jól látszik, ahogy beteszem a nyomtatóba (természetesen nyomtatófüggő, hogy a textil felével merre, de általában lefelé) .

Innentől kezdve bármit nyomtathatunk rá, fényképeket, cimkéket, feliratokat, egyebeket .

Pl. a kaktuszvirágos quilt is így készült.

Léteznek már címke (Quilt Label) tervező programok. A bal alsó képen látható címke is, egy ilyen programmal készült . Ha a nyomtatás befejeződött, hagyjuk a művünket száradni kicsit, majd lehúzhatjuk a hátuljáról a papirt és máris felhasználható.

A Bubble Jet -tel kezelt képünk így színtartó és mosásálló lett.

PS: Sajnos, a mai tudomásom szerint ezt a folyadékot jelenleg nem lehet Magyarországon megvásárolni, mert nem forgalmazza senki. Történtek próbálkozásaim, de egyenlőre nem jártam sikerrel. Igyekszem...

Az interneten keresztül, ill. külföldön lehet megvásárolni, a legközelebb Ausztriában láttam:

Exquisity Patchwork,
Ungarngasse 35    1030 Wien.
  www.patchwork.at

2006. április

 
       
     
         
      oldal tetejére